A versenyhez, vetélkedőhöz kapcsolódó nyeremény, akár tárgyról, akár pénznyereményről legyen szó, adófizetési kötelezettséget eredményez.

A bárki számára azonos feltételekkel meghirdetett verseny, vetélkedő díjazására vonatkozó adókötelezettséget a Szja törvény 76.§-a szabályozza.

A versenyeket, vetélkedőket el kell különíteni a szerencsejátékoktól, ajándéksorsolástól: ilyen esetben a nyeremény megszerzésének lehetősége a magánszemély tudásától, teljesítményétől, ügyességétől függ és nem a véletlenen vagy a szerencsén múlik.

Ha a verseny eredményeképp a díjazott tárgynyereményben részesül, akkor a kifizetőt a nyeremény szokásos piaci értékének 1,18-szorosa után – magánszemélyhez nem köthető – személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség terheli, ezen felül más adó- és járulékteher nem merül fel.

Előfordulhat, hogy egy cég a saját munkavállalóját díjazza. Amennyiben ez nem a saját feladatköréhez kapcsolódóan, tehát nem munkavállalói minőségben történik, az adófizetési kötelezettséget ugyanígy kell megállapítani. Más a helyzet akkor, ha a díjazás munkavállalóként, munkaköréhez kapcsolódóan illeti meg, például a verseny győztese a legtöbb terméket gyártó vagy a legnagyobb forgalmat lebonyolító dolgozó. A munkavállalói minőségben díjazott teljesítmény elismeréseként kapott nyeremény munkaviszonyból származó jövedelemnek tekintendő.

Pénzbeli kifizetés esetén a nyeremény egyéb jövedelemnek minősül, ekkor az adót a magánszemélynek kiosztandó teljes nyereményösszegből kell a kifizetőnek levonnia és megfizetnie. A magánszemélyt terhelő személyi jövedelemadón túl a kifizetőnek 27%-os mértékű EHO kötelezettsége áll fenn a pénzben kifizetett nyeremények után.

PÉLDA:

a verseny díja 10.000.- Ft pénzösszeg

személyi jövedelemadó: 10.000*0,15= 1.500 Ft

eho fizetés: 10.000*0,27= 2.700 Ft

összesen:  4.200 Ft

a verseny díja 10.000.- Ft értékű horgászbot (nyereménytárgy)

személyi jövedelemadó: 10.000*1,18*0,15=1.770 Ft