Mire lehet számítani jövőre az ellenőrzések terén? A 2015. november 11-én a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott közleményből megtudható.
Munkavédelmi ellenőrzésekre elsősorban a nagyobb létszámú munkavállalót foglalkoztató munkáltatók, valamint a veszélyes munkaeszközt és technológiát alkalmazó, zajjal, kéz-karrezgéssel, veszélyes anyagokkal/keverékekkel egyéb egészségre ártalmas tényezőkkel járó munkahelyeken számíthatnak. Azonban ezek tervezett és előre bejelentett vizsgálatok lesznek. Külön figyelni fognak a kiemelt védelemre szoruló munkavállalók foglalkoztatási körülményeire, tehát a fiatalkorúak, várandós, nem rég szült, anyatejet adó nők és szoptató anyák, idősödők, megváltozott munkaképességűek csoportjára.
A közlemény külön nevesít néhány tevékenységi kört, szakmát, ágazatot, melyek az ellenőrök főbb célpontjai. Ezek az eddigi évekhez hasonlóan a különösen veszélyes foglalkoztatási ágazatok: építőipar, mezőgazdaság, feldolgozóipar, bányászat, egészségügy, de a fémfeldolgozási tevékenységek esetében is számíthatnak ellenőrzésre a foglalkoztatók. Külön oda fognak figyelni a munkahelyi munkavédelmi oktatások iratanyagára és azok tartalmára, ezért ezt érdemes mindenkinek még most átnéznie, hogy rendedben van-e. Ezen kívül a kormányhivatalok külön ellenőrzéseket tarthatnak a munkabaleseti, ellenőrzési tapasztalataik alapján az illetékességi területeiken.
A munkaügyi ellenőrzések kiemelt feladata a munkaszerződések, a bejelentés nélkül foglalkoztatottak kiszűrése, a munkabér és egyéb jogok (pihenőidő, fizetett szabadság), valamint a munkaidő nyilvántartások vizsgálata. Itt is találhatunk utalást a főbb ellenőrzési területekre, szakmákra úgy, mint a személy- és vagyonvédelem, feldolgozóipari tevékenység. A közleményből kiderül, hogy azok, akiknél szabálytalanságot tártak fel a munkavállalók jogviszonyának körülményeiben, nagy valószínűséggel számíthatnak utóellenőrzésre is, hogy megvizsgálják a döntések végrehajtását.