2016. január 1-jétől jelentősen bővül az adóhatóság mozgástere az ellenőrzések során történő adatgyűjtések kapcsán. Ekkor lép hatályba annak a 23/2014 számú NGM rendeletnek módosítása, ami tavaly július óta meghatározza a számlázóprogramokkal szembeni követelményeket. Az új változás egy kötelező lekérdezési funkció (ún. adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás), amely meglehetősen tág keretek között meghatározott információhalmaz birtokába juttatja az adóhatóságot, aki az általa meghatározott időtartamra, vagy számlaszám intervallumra kérheti az adózóktól ezt a kimutatást.

A megjelent jogszabályban meghatározott adatszerkezet rendkívül aprólékosan tartalmazza a számlák adatait, amely a későbbiek során kiváló táptalaja lehet célzottabb ellenőrzéseknek, akár az általános forgalmi adó, akár például a környezetvédelmi termékdíj tekintetében.

Fontos megemlíteni, hogy az új előírás a programfejlesztőkre is plusz terheket ró, szükséges a programok fejlesztése, egyes esetekben komolyabb átdolgozása a megfelelő adatok előállítása érdekében. De azok a számlázó tulajdonosok számára is kellemetlen az új változás, akik olyan alkalmazást használnak amelyet már nem fejlesztenek tovább, hiszen ők rá lesznek kényszerítve egy új program beszerzésére.

Akit érdekel az új lekérdezési funkció által biztosítót adatok köre, a rendelet július 1-jén hatályba lépő 2. mellékletéből tájékozódhat róla: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=170220.266027.