Év végének közeledtével mindenkit foglalkoztat a kérdés, vajon a következő év mit tartogat számunkra? Lesz-e hosszú hétvégénk, melyik szombaton kell dolgoznunk? Igazak-e a hírek, hogy lesz új munkaszüneti nap. Írásunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I törvény 102. § (5) bekezdése kimondja, hogy felhatalmazást kap a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalók munkaidő-beosztásának a munkaszüneti napok miatti változtatásának évenkénti rendeleti szabályozására. A jövő évi év naptári áttekintés egyértelművé teszi, hogy 2017-ben nem lesz munkanap áthelyezés, emiatt nem indokolt a munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott rendelet sem, Ezt a tényt alátámasztja. hogy, az Mt-s szabályozás szerint október 31-ig kellet volna elkészülnie a rendeletnek, de ez nem történt meg.

A munkaszüneti napok a következők:

  • Január 1-je: újév első napja, vasárnapra esik, így már 2-án belevetjük magunkat újra a munkába.
  • Március 15.: az 1848-as forradalmi megemlékezés szerdai napra esik, így elmarad a szokásosan ehhez kapcsolódó hosszú hétvége.
  • Április 14.: 2017-től a nagypéntek is ünnep nap lesz, az idei évben ennek köszönhető az első hosszú hétvégénk. Az állam erről a napról tett bejelentése akkor lesz hatályos, ha az Mt.102.§ (1) bekezdésben található munkaszüneti napok között is szerepelni fog.
  • Április 17.: húsvét hétfő, a megszokott rend szerint otthon pihenhetünk.
  • Május 1.: a munkaünnepe is lehetővé tesz egy háromnapos hosszú hétvégét.
  • Június 5.: hétfőn a Szentlélek kiáradásnak ünnepén, közismertebb nevén pünkösdkor is otthon maradhat a család.
  • Augusztus 20.: az államalapítás ünnepe vasárnapi napra esik, emiatt nem jelent többlet pihenést a dolgozóknak.
  • Október 23.: az 56’os forradalom megemlékezésekor a naptár szerint három napos hétvégénk lesz.
  • November 1.: mivel a Mindenszentek egy szerdai munkanapra esik, nem kell ledolgozni (nincs áthelyezett munkanap).
  • December 25-26.: az idei évhez képest, jövőre hétfőre és keddre esik a karácsony ami azt jelenti, hogy egy négy napos hosszú hétvégénk lesz az év utolsó ünnepén.

Összességében elmondhatjuk, hogy a következő évben egyetlen szombati napon sem kell dolgozni, nem lesz munkanap áthelyezés, de pont emiatt kevesebb hosszú hétvégénk lesz. A munkaszüneti napjaink száma a plusz egy nappal 11 napra változott. Az április 14-i ünnepnek köszönhetően húsvétkor és karácsonykor is négynapos pihenés lesz, ezen kívül a ’17-es évben még háromszor lesz alkalmunk háromnapos kikapcsolódásra.