Gyakori kérdés a munkáltatók és a GYED-ről, GYES-ről visszatérő anyukák (és apukák) részéről, hogy az otthon töltött évek után hogyan jár a szabadság.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni a játékszabályokat. Fontos hogy minden esetben az érvényes jogszabályokat vegyük figyelembe a szabadság megállapításánál. 2012. január 1-jével hatályba lépett az új Munka Törvénykönyve, ami meghatározza, hogy a munkavállalónak a munkában töltött ideje után szabadság jár. A jogszabály a munkában töltött időbe – többek között – beleszámítja a szülési szabadság 24 hetes időtartamát (erre az időszakra folyósítják a TGYÁS-t), valamint a gyermek három éves koráig járó fizetés nélküli szabadság (GYED vagy GYES ellátás) első fél évét – vagy amennyiben a fizetés nélküli szabadság 2011. augusztus 1-je előtt kezdődött az első évét – is.

A törvény rendelkezése alapján, a felgyűlt szabadságot, a munkába állást (ide sorolva azt az esetet is, ha a szülő a GYES alatt munkába áll) követő 60 napon belül ki kell adni. A felgyűlt szabadságot pénzben nem lehet megváltani a hatályos rendelkezések szerint, ez alól az egyetlen kivétel a munkaviszony megszűnése.

De mennyi szabi is járt nekünk az adott évben? A Munka Törvénykönyve a szabadságot az alapszabadság és a pótszabadságok összegeként határozza meg. Az alapszabadság minden munkavállaló esetében 20 nap, ehhez az életkor alapján pótszabadság adódik, melyet még további pótszabadságok növelhetnek. Itt fontos megjegyeznünk, hogy a nem életkor alapján járó pótszabadságok, kizárólag a munkavállaló írásbeli kérelmére vehetőek figyelembe.

A következő táblázatból kikereshető az életkori pótszabadság mértéke, mely abban az évben jár először amikor a munkavállaló az adott kort betölti.

Életkor 25 28 31 33 35 37 39 41 43 45
Pótszabadság 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

A végére maradt a matek. Hogyan is számítjuk ki a nekünk járó szabadságot?

Először vesszük a szülési szabadságot megelőző napig nekünk járó időarányos szabadságot, amiből levonjuk azokat a napokat amiket abban az évben már letöltöttünk. Ehhez hozzáadjuk a szülési szabadság időtartamára (erre járt a TGYÁS) járó arányos szabadságot és ehhez adjuk hozzá a fizetés nélküli szabadság első fél vagy egész évére járó arányos szabadságot.

Abban az esetben ha az anyuka, a GYED vagy GYES folyósítása alatt, amennyiben még nem állt újra munkába, másik gyermekkel áldott állapotba kerül, a munkába való visszatérésekor mindkét lurkó esetében a szülési szabadság (amennyiben igénybe vette azt) és a fizetési szabadság meghatározott idejére járó szabadsággal rendelkezik majd.

Jelen cikknek nem témája, de fontos megemlíteni hogy a szülőknek lehetőségük van a családi adókedvezményről (2014. január 1-jétől pedig a családi járulékkedvezményről) dönteni és nyilatkozni, mellyel a bruttó bérüket terhelő adókat mérsékelhetik. Ha kíváncsi mennyit takaríthat meg az adókedvezménnyel, ide kattintva elérheti 2014 évi bérkalkulátorunkat.

A szabadsággal való számolás megkönnyítése érdekében készítettünk egy kalkulátort, mely pár adat alapján segít meghatározni a felgyűlt szabadság mértékét.

GYED / GYES utáni szabadság kalkulátor

Az Ön születési éve
Munkaviszonyának kezdete
A szülés évében
igénybevett szabadság

A szülés előtt igényelt
pótszabadság
Szülés
időpontja

Szülési szabadság
(TGYÁS) kezdete
Szülési szabadság
(TGYÁS) vége

Fizetés nélküli szabadság
(GYED/GYES) kezdete

dzabakusz