Az adóhatóság az idei év elején fokozta a székhelyellenőrzésre, a vállalkozások létezőségére irányuló operatív ellenőrzéseit. Ennek kapcsán már január folyamán számos vállalkozásnál bukkantak fel revizorok elsődlegesen a vállalkozások meglétének ellenőrzése, másodsorban adatgyűjtés okán.

Mivel az ilyen típusú ellenőrzések során tapasztalt hiányosságoknak súlyos következményei lehetnek, és akár az adószám felfüggesztésével is járhat szeretnénk valamennyi ügyfelünket fokozottabb odafigyelésre biztatni.

Az ellenőrzés elsősorban a következőkre irányul:

  • a vállalkozás székhelye létezik-e
  • a vállalkozás cégtáblája ki van-e helyezve

Amennyiben az érdemi tevékenységvégzés nem a székhelyen történik (például piaci kereskedelem, több telephely, vagy más esetben) akkor érdemes egy telefonszámot feltüntetni a cégtáblán, hogy a revizorok felvehessék a kapcsolatot a képviselővel időpont egyeztetés miatt. Amennyiben nincs feltüntetve telefonszám, a bevallási adatok alapján a gyakorlat azt mutatja, hogy Irodánkat keresik meg, hogy az ellenőrzés kapcsán megtörténhessen az egyeztetés.

Az ellenőrzés során adategyeztetésre, -gyűjtésre is sor kerül. Az ellenőrök vizsgálják az adóhatóságnál nyilvántartott adatok megfelelőségét, illetve a folytatott tevékenység gyakorlatát (például számlázási eljárás, szigorú számadású nyomtatványok).

Sajnos a korábbi években volt példa “álellenőrök” megjelenésére is, így minden esetben érdemes figyelni a következőkre:

  • az adóellenőrök (vámos járőrök) nem szabhatnak ki helyszíni bírságot, nem kérhetnek és fogadhatnak el pénzt, ajándékot;

  • minden esetben igazolniuk kell magukat, arcképes igazolvánnyal.